Te koop

Mensen vinden hun partner mooier
dan dat ze in werkelijkheid zijn!

Uit nieuw onderzoek van psychologen blijkt dat partners elkaar als mooier waarnemen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Dat wil zeggen, ze vinden hun partner een stuk aantrekkelijker dan dat ze zichzelf vinden en dan dat hun partner zichzelf vindt. Deze positieve illusie staat helemaal los van de lichaamsbouw van de partner (het BMI): of mensen nu een dikke of dunne partner hebben, ze zijn geneigd een positieve draai te geven aan het uiterlijk van hun partner.

Verder blijkt ook dat deze positieve illusie goed is voor je relatie: hoe sterker de illusie, hoe tevredener je bent met je relatie en hoe beter je met relatieproblemen omgaat. Denk je namelijk dat je een hele aantrekkelijke partner hebt dan vind je al snel dat je hebt geboft met je partner en dat doet je relatie goed. Het maakt dat je negatieve eigenschappen en fouten van je partner minder erg vindt en erin blijft geloven dat je partner 'de Ware' is.

Interessant is dat positieve illusies over het uiterlijk alleen gunstig zijn voor je relatie als je 35 jaar of ouder bent. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Psychologen vermoeden dat het komt doordat voor jonge mensen een mooi uiterlijk veel vanzelfsprekender is dan voor oudere. Vind je daarentegen op je 50e nog steeds dat je een hele aantrekkelijke partner hebt dan voelt dat een stuk specialer.

Aan het onderzoek deden beide partners mee van 203 stellen, die gemiddeld al 22 jaar bij elkaar waren. De onderzochte groep varieerde in leeftijd tussen de 20 en de 81 jaar.

Lees verder over persoonlijkheid of doe een test.