Te koop

Verliefdheid en houden-van

Verliefdheid en houden van

Verliefd zijn is heerlijk: je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt en je bent intens gelukkig. Verliefdheid is echter maar een kort leven beschoren. Net zoals alles, went ook een nieuwe partner, hoe spannend hij/zij ook is. Dat heeft ook met je lichaam te maken. Tijdens verliefdheid maakt je lichaam namelijk allerhande amfetamineachtige stoffen aan, zoals dopamine en norepinephrine, die zorgen voor een gepassioneerd en euforisch gevoel. Je lichaam houdt de productie van die verliefdheidsstofjes echter niet al te lang vol. Het gevolg: binnen een half tot 2 jaar ebt de verliefdheid weg.

Crisis?

Is de grootste verliefdheid voorbij dan kan je relatie in een crisis komen. Wat je eerst zo 'zelfverzekerd' vond aan je partner, vind je dan 'bazig', en wat je eerst als 'afwisselend' bestempelde, bezie je later als 'grillig'. Je kunt er dan voor kiezen om een ander te gaan daten en jezelf onder te dompelen in een nieuwe verliefdheid. Nadeel daarvan is dat je van partner naar partner blijft doorhoppen.

Houden-van

Zijn de onderlinge verschillen niet te groot en kun je elkaars tekortkomingen accepteren, dan heeft de relatie kans om te blijven bestaan, ook na de verliefdheid. Het verliefde gevoel maakt dan plaats voor een gevoel van geborgenheid, ontspanning en emotionele veiligheid. De band tussen partners verdiept zich. Psychologen beweren zelfs dat na twee jaar je net zo diep aan je partner gehecht bent als een kind aan zijn/haar moeder.

Lees verder over man zoekt vrouw of doe een test.